Felleski

Milslukern fører følgende merker av felleski: Fischer, Salomon, Rossignol og Madshus.

04. okt. 2022
Tekst: Milslukern
Foto: Salomon

Bruksområde

Vi er nøye med å presisere at felleski først og fremst er å regne som et tilleggspar til vanlige smørbare ski. De er spesielt gode på problemføre nær null grader og er også velegnet for de mange som ikke liker å smøre klister, og som ønsker ski som krever lite stell. Vinteren 2018 har det vært god vinter preget av kuldegrader og enkle smøreforhold. Da er det vår klare anbefaling å gå på tradisjonelle smurte ski. De fire foregående vintrene har det derimot vært aktuelt med felleski for en stor del, i hvert fall her i Oslo-området. Disse vintrene var preget av vekslende føreforhold med milde temperaturer i nærheten av 0 grader.

Felleski fungerer best når det er en viss bløtning i snøen mildere enn minus 2 grader. Vi anbefaler ikke felleski når det er snøvær eller fersk snø kaldere enn minus 2 grader. Da både glir og sitter de dårlig. Når snøen blir eldre kan felleski også brukes på kaldere temperaturer når vi har voksføre. Her har Madshus Redline felleski utmerket seg spesielt. Et annet føreområde der felleski ikke anbefales er når underlaget har en hard polering eller vi har skarpt klisterføre.

Når en del forbehold ovenfor er nevnt, så er det likevel en rekke argumenter for felleski, og vi opplever mange svært fornøyde kunder. Det handler om å vite når de fungerer. Det er jo utrolig lettvint å bare spenne på seg skiene og gå uten å bruke tid på å smøre. Terskelen for å komme seg ut på tur minker.

Stell av felleski

Felleski krever lite stell, men noe er nødvendig. Når det gjelder preparering av glidsonene, så foregår det med glider akkurat som på andre ski. Men sett et sperretape med 4 cm klaring til fellen både foran og bak. Dersom man fører smørejernet helt inn til fellen, vil dette kunne medvirke til at limet som fester fellen kan løsne.

Fellen bør påføres et eget middel avhengig av føret man bruker dem på. Dette for å unngå kladding når det er 0-føre og for øvrig for å oppnå bedre glid ved andre føretyper. Felleski må også stelles med en egen type rens for fellen. Tradisjonell rensevæske har for mye løsningsmidler, og bruk av det vil føre til at limet som fester fellen vil løsne. Både når det gjelder rens og det man påfører fellen før tur for å unngå kladding eller oppnå bedre glid- merk da følgende: Påfør disse midlene på Swix Fiberlene-papir, før man stryker det i liten mengde og med lett hånd i fartsretningen på fellen. Man må unngå å dynke på så mye at det renner ned i kantene på fellen. Da vil limet løsne på fellen slik at den faller av.

Skifte av fell

Når fellen er slitt, kan man komme til Milsluker’n og få satt på ny fell. Det har naturlig nok kommet spørsmål om hvor langt man kan gå i antall kilometer før man må skifte fell. Dette er det umulig å anslå, for det kommer helt an på hvor mye slitasje det er i snøen. Skal vi gi et anslag, så får det være at den ivrige skiløperen som bruker felleskiene mye, kan belage seg på å skifte fellen årlig.